niedziela, 7 października 2012

Dietetyczne sajgonki

Sajgonki - danie kuchni azjatyckiej, która od paru ładnych lat podbija serca Polaków - stają się w naszym kraju coraz bardziej popularne. W wersji klasycznej są one smażone w głębokim tłuszczu. U mnie dietetyczne - bez smażenia , z chudym mięsem i warzywami.

Składniki:
- papier ryżowy
- papryka czerwona
- ogórki konserwowe
- pierś z kurczaka
- przyprawa orientalna do kurczaka

Pierś z kurczaka kroimy w paski o długości 3-4 centymetrów.  Przyprawiamy i wkładamy do lodówki na około 30 minut. W tym czasie kroimy wzdłuż paprykę i ogórki. Kawałki kurczaka smażymy na patelni teflonowej, grillowej lub podpiekamy w piekarniku. Każdy plasterek papieru ryżowego moczymy na 2-3 sekundy w letniej wodzie. Następnie odkładamy na talerz, by zmiękł. Gdy się to stanie, kładziemy po jednym kawałku kurczaka, papryki i ogórka, po czym zawijamy.




Można podawać z sosem sojowym lub słodko - kwaśnym. Idealnie nadaje się na obiad, jako przekąska lub przystawka.

Warzywa na farsz można dobierać według uznania , np. marchew, świeży ogórek, kapusta pekińska. Smacznego!

Kaloryczność jednej porcji (8 sajgonek): 292 kcal. 
Kaloryczność jednej sajgonki: 36,5 kcal.

1 komentarz:

  1. O, z takim farszem jeszcze nie próbowałam a sajgonki uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń