poniedziałek, 22 października 2012
Domowe chipsy ziemniaczane.
Tanie, zdrowe, bez konserwantów, a przede wszystkim pyszne. W sam raz dla fanów chipsów będących na diecie. ;) Są pieczone, a nie smażone, więc ich kaloryczność automatycznie spada. :) Jak wspominałam w poprzednim poście, ja nie mam piekarnika, ale mój chłopak na stancji takowym dysponuje, więc upiekliśmy je u niego.
Składniki:
- ok. 500g ziemniaków
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, ostra, przyprawa do kurczaka, curry ... według uznania ;) ja użyłam ostrej papryki i przyprawy do kurczaka.
Przygotowanie:
ziemniaki skrobiemy, myjemy i kroimy w cienkie talarki, a następnie odkładamy na papier do wyschnięcia. Na talerzyk wysypujemy przyprawy i delikatnie obtaczamy w nich talarki. Ewentualnie można je posypać. Pieczemy w piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego !
Kaloryczność całości (500g) : 446 kcal.
Kaloryczność jednej porcji (250g) : 223 kcal.
Kaloryczność 100g chipsów kupowanych w sklepie: ok. 530 kcal.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Super ! Idealne na sobotni wieczór, zaraz się za to zabieram! :)
OdpowiedzUsuń