wtorek, 9 października 2012

Sajgonki : odsłona druga!






 Zostało mi jeszcze trochę papieru ryżowego, a jutro na uczelni mam okienko w sam raz na obiad. Postanowiłam więc przygotować sajgonki, w innej odsłonie niż poprzednio. Tym razem faszerowane mielonym curry.

Składniki (6 sajgonek):
- 160g mielonego (u mnie z łopatki)
- przyprawa curry
- papryka (1/3)
- cebula (1/3) .

Cebule i paprykę kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię, aby się zarumieniły. Następnie dodajemy mięso i przyprawiamy curry. Smażymy tak długo, aż mielone nie zrobi się brązowe. Papier ryżowy moczymy ok 2-3 sekundy w letniej wodzie, następnie odkładamy na talerzyk, by zmiękł. Kładziemy farsz i zawijamy sajgonkę.





Kaloryczność porcji (6 sajgonek) : 403 kcal.
Kaloryczność jednej sajgonki:  67 kcal.

3 komentarze:

  1. Nigdy nie robiłam sama sajgonek, ale chyba spróbuję :) Twoje wyglądają całkiem apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  2. brzuszkiłakomczuszki : przezroczyste, bo ich nie smażyłam :)

    OdpowiedzUsuń