Zostało mi jeszcze trochę papieru ryżowego, a jutro na uczelni mam okienko w sam raz na obiad. Postanowiłam więc przygotować sajgonki, w innej odsłonie niż poprzednio. Tym razem faszerowane mielonym curry.
Składniki (6 sajgonek):
- 160g mielonego (u mnie z łopatki)
- przyprawa curry
- papryka (1/3)
- cebula (1/3) .
Cebule i paprykę kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię, aby się zarumieniły. Następnie dodajemy mięso i przyprawiamy curry. Smażymy tak długo, aż mielone nie zrobi się brązowe. Papier ryżowy moczymy ok 2-3 sekundy w letniej wodzie, następnie odkładamy na talerzyk, by zmiękł. Kładziemy farsz i zawijamy sajgonkę.
Kaloryczność porcji (6 sajgonek) : 403 kcal.
Kaloryczność jednej sajgonki: 67 kcal.
Nigdy nie robiłam sama sajgonek, ale chyba spróbuję :) Twoje wyglądają całkiem apetycznie
OdpowiedzUsuńale fajniutkie przezroczyste!
OdpowiedzUsuńbrzuszkiłakomczuszki : przezroczyste, bo ich nie smażyłam :)
OdpowiedzUsuń