wtorek, 23 października 2012

Na przeziębienie najlepszy jest rosół.

A także syrop z cebuli i sok z aronii. :) W weekend byliśmy z M. trochę chorzy. On miał chrypę, ból gardła i powoli zaczął tracić głos, a mi ciekło z nosa. Mieliśmy ogromną ochotę na zupę i stwierdziliśmy, że w tym przypadku rosół to idealny wybór. Poza tym oboje uwielbiamy tę zupę.


Składniki:
- 2 udka z kurczaka
- 200g żołądków drobiowych
- włoszczyzna : por, seler, marchew, pietruszka
- 250g makaronu
- sól, pieprz, ewentualnie kostka rosołowa dla smaku (opcjonalne).

Myjemy mięso, podroby i warzywa, które uprzednio obieramy. Do sporego garnka wlewamy 3/4 wody, wrzucamy mięso, podroby i warzywa. Solimy i pieprzymy, tak ma się gotować na małym ogniu (tak 'pyrtolić' :) ) przez około 2,5 godziny. W międzyczasie zbieramy pianę, która  utworzyła się na wierzchu. Pod koniec gotowania można dolać szklankę wody. Jeśli ktoś preferuje opcję z kostką rosołową, to mniej więcej 30 min przed końcem gotowania wrzucamy do zupy 2 kostki rosołowe i następnie dolewamy szklankę wody.

Z tych składników wychodzą 4 talerze zupy z żołądkami + 2 udka (ugotowane) do zjedzenia. :) U nas starczyło na dwa dni. Taką porcją można się spokojnie najeść. :)

Kaloryczność porcji: (1 talerz + 1/2 udka i 50g żołądków) : 477 kalorii. 

1 komentarz:

  1. Też jestem zdania, że rosół bardzo pomaga w leczeniu przeziębienia, szczególnie z czosnkiem. :) Poza tym, bardzo dobrze sprawdzają się też maliny czy cytryny. Dobrze jest także stosować preparaty bogate w witaminę C, takie jak np. Aspirin C, które bardzo przyśpieszają proces leczenia i wzmacniają odporność.

    OdpowiedzUsuń