poniedziałek, 5 listopada 2012

Sałatka jarzynowa zawijana w szynce konserwowej.


Jest to przepyszne, idealnie nadaje się na imprezę. :)

Składniki:
- 3 małe ziemniaki,
- 3 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 2 ogórki kiszone,
- 1 ogórek konserwowy,
- łyżeczka musztardy,
- 2 łyżki majonezu lekkiego,
- 3 jajka,
- pieprz, sól,
- 12 plastrów szynki konserwowej.

Gotujemy ziemniaki, marchew, pietruszkę i jajka. Odstawiamy do ostudzenia. W tym czasie kroimy  w kostkę ogórki i wrzucamy do miski. Ostudzone warzywa i jajka obieramy, a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Całość przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy łyżeczkę musztardy i dwie łyżki majonezu, po czym ponownie mieszamy. Na desce rozkładamy szynkę (muszą być te duże plastry), kładziemy 1,5 łyżki sałatki i zawijamy w rulonik. Układamy je na półmisek i wkładamy na jakiś czas do lodówki, by sałatka się 'przegryzła'. Smacznego!


Kaloryczność szynki konserwowej (12 plastrów) : 222 kalorie.
Kaloryczność całej sałatki: 731kalorii.
Kaloryczność jednej porcji : 80 kalorii. 




3 komentarze:

  1. O! Świetny pomysł na zdrową przekąskę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł! że wcześniej na to sama nie wpadłam..;p
    pozdrawiam ciepło,
    Szana!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne. I pozwala uniknąć chleba. :)

    OdpowiedzUsuń